Rólunk

A Cserhát és a Nyugat-Mátra térség turizmusfejlesztésének jegyében 2010. június 25-én Kozárdon megalakult a Cserhát-Mátra Turisztikai Desztinációs Menedzsment Egyesület (Cserhát-Mátra TDM Egyesület) azzal a céllal, hogy felkészítse a térséget a leendő TDM Szervezetek működésének támogatására forrást biztosító pályázati lehetőségekre.

Az Egyesület a turisztikában érdekelt szálláshely és vendéglátó szolgáltatókkal, helyi termékeket előállító termelőkkel, kézművesekkel és széles kapcsolatrendszerrel rendelkező tagokkal kívánja elindítani tevékenységét, amelynek fő célja a térség turisztikai potenciáljának felmérése, a további fejlesztési lehetőségek felkutatása, összehangolt piackereső munkafolyamat elindítása.

Az érintett vidék manapság is a Nógrád megyébe látogatók fő „vonulási folyamában” van, nyugatról a 2-es és a 22-es számú úton Balassagyarmat felől érkezik sok vendég Szécsénybe, Hollókőbe, Ipolytarnócra, míg dél-keletről az M3 és a 21. számú úton érik el a kozárdi, pásztói, tari látni és élvezni való turisztikai elemeket. Az elmúlt években Hollókő mellett Kozárd, Varsány, Bokor és Pásztó eseményei, a tavaszi Almavirág fesztivál, a nyári Muzsikál az Erdő koncertek, a szurdokpüspöki libafesztivál és az őszi gasztronómiai és gyümölcsfesztiválok, szüreti napok voltak a leglátogatottabbak. A tervezett TDM szervezet területén hegyi és erdei kalandtúrák, horgásztavak, sétautak, tanösvények, kerékpár és gyalogtúra utak, motoros kirándulások, GPS-es kincskereső programok várják a vendégeket, látogatható a bujáki Glatz Oszkár galéria, a kisbágyoni Afrika vadászgyűjtemény, de erre vezet a Mária zarándokút Gödöllő-Máriabesnyő és Mátraverebély-Szentkút közötti szakasza. A térségben gazdag ökoturizmus helyszíneket kínál a Cserhát Natúrpark és a nemrégiben nemzetközi diplomával elismert Novohrad-Nógrád Geopark nagy része. Látható a gazdag palóc kultúra, a palóc építészet, a népszokások, a palóc gasztronómia, a falvanként eltérő népviselet és a palóc kézművesek remekei. De a térségbe látogatók megkóstolhatják a kozárdi gyümölcsöket és a palóc lekvárokat, a bokri juhsajtokat, a szátoki tehénsajtokat és a terényi és nógrádsipeki kecskesajtokat, a sok jóféle alma, körte, barack, szilva és ribizlipálinkákat, na meg a kozárdi és szurdokpüspöki mangalica termékeket.

Az új szervezetbe várják a térségi turisztikában érdekelteket, hogy közös erővel egy működőképes marketing és fejlesztő szervezetbe tömörülve tegyék ismertté a Márta és Cserhát értékeit.

Kozárd, 2010. június 25.

 

Alapszabály
 

 

Közhasznúsági jelentés 2011

 

Közhasznúsági jelentés 2010

 

 

 

Képek a Cserhátból és Mátrából

Cserhát - Mátra TDM Egyesület Elérhetősegei

Cserhát - Mátra TDM Egyesület 3053 Kozárd, Fő út 12.

Elnök: Farkas Károly

tdm@kozard.hu

www.cserhat.eu

Névjegy…